Dag van de Arnhemse geschiedenis.


Oude en nieuwe geschiedenis van Arnhem Zuid.
Arnhem-Zuid is dan misschien pas 60 jaar oud, maar het heeft wel degelijk geschiedenis. De Romeinen woonden hier al in hun Castellum en met de bouw van de wijk Elderveld kwamen de nieuwste bewoners.

Op de zaterdag 15 oktober, de Dag van de Arnhemse Geschiedenis, kunt u kennismaken met de oudste en de nieuwste geschiedenis van Arnhem Zuid. Tussen 11.00 en 16.00 uur is in het uiterwaardenpark Meinderswijk/Stadsblokken van alles te beleven. Kom met de fiets of stap op de huifkar die doorlopend een rondrit maakt tussen de Romeinse Tuin, het Veerhuis, het Castellum en de Stadsblokkenwerf.

Romeinse Tuin: doorlopende rondleiding door de Hortus Romanus. Ontdek wat de Romeinen meebrachten naar de Lage Landen aan nieuwe voedselgewassen. Voor de liefhebbers is er  proeverij van Romeinse kip-groentesoep. Ontmoet de Romeinse en Bataafse figuranten en bezoek de kraam. Daar kunt u meer te weten komen over de Limes. 

Het Veerhuis: hier zijn enkele lezingen, een boekenmarkt en een doorlopende filmvoorstelling over het ontstaan van de wijk Elderveld. Bij medewerkers van de Archeologie Werkgroep Nederland (AWN) kunt u uw eigen archeologische vondsten laten taxeren. Er zijn Romeinse spelletjes, puzzels en kleurplaten. Of doe mee aan de kennistests. De AWN en de Historische Kring Elden zijn aanwezig met informatiekramen.

Het Castellum: doorlopende rondleiding langs de markering van het Castellum Castra Herculis. En proef hier hoe moretum – Romeinse kruidenkaas – smaakt.

Stadsblokkenwerf: doorlopende filmvoorstelling over de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM) in het werfpaviljoen. Hier is ook een proeverij van Romeinse pannenkoek. Om 14.00 uur start de rondleiding met Jan Prins, nazaat van de eigenaren, over het voormalige ASM-terrein.

Vanaf het Veerhuis kunt u de historische stadsbus pakken naar Rozet en het Gelders Archief. Of steek met het pontje vanaf de Stadsblokkenwerf over naar de Rijnkade.

Voor het complete programma kijk op:
www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl.