Red jij straks ook een leven met deze AED?

Door Joey Stekkinger

 
Na de reanimatie van de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens het EK besefte veel mensen hoe kwetsbaar we zijn. Afgelopen 12 maanden vonden er alleen in Arnhem al 106 reanimaties plaats. Ook in Vredenburg vinden regelmatig reanimaties plaats. En met een AED maak je het verschil tussen leven en dood. Weet jij waar ze hangen? En weet jij wanneer je hem nodig hebt?

Als iemand niet meer aanspreekbaar is, bel je 112!
Je hoopt het nooit mee te maken. Iemand is niet meer aanspreekbaar. Je belt dan altijd direct 112. Blijkt iemand ook niet meer normaal te ademen? Dan moet er direct gestart worden met reanimeren en moet er zo snel mogelijk een AED aangesloten worden. De meldkamer zal je uitleggen hoe je dit moet doen. Ondertussen worden twee ambulances, de politie, brandweer én vrijwilligers naar jou gestuurd. Binnen 3 á 4 minuten is er bijna altijd wel hulp.

In Vredenburg hebben we bijna 100 vrijwilligers die opgeroepen kunnen worden te reanimeren.
Door middel van een app of sms worden beschikbare ‘burgerhulpverleners’ naar het slachtoffer gestuurd. Een deel komt direct, het andere deel haalt eerst de dichstbijzijnde AED op. Want hoe eerder de reanimatie gestart wordt en een AED aangesloten is, des te groter de kans is dat het slachtoffer het overleeft. Woon je zelf dicht bij een AED? Dan red jij misschien wel straks iemands leven.

Drie reanimatie oproepen op één dag.
Alleen al in 2021 ontvingen burgerhulpverleners in Vredenburg 15 oproepen uit de omgeving. Toen ik in maart op één dag bij drie reanimaties betrokken raakte en daarbij afhankelijk was van de AED van de politie, besloot ik zelf een AED aan te schaffen. Met ondersteuning van Stichting Bewoners Vredenburg kon ik vervolgens een AED-kast aanschaffen zodat de AED altijd voor de buurt en andere burgerhulpverleners beschikbaar is, ook bij mijn afwezigheid.

Hierdoor is er in Vredenburg nu een extra AED 24/7 inzetbaar voor de buurt.
Op de plattegrond zie je waar inzetbare AED’s in de buurt hangen. De meeste AED’s zijn overigens wel afgeschermd met een pincode, die vaak bij aanliggende buurtbewoners bekend zijn. Het is de moeite waard om ze eens op te zoeken, als je in de buurt bent. Je zult hem ooit maar nodig hebben en niet weten dat ie altijd al om de hoek hing…

AED’s die momenteel 24/7 beschikbaar zijn:
Adorppad – Vredenburg
Drenthesingel - Vredenburg
Sleggeplantsoen - Vredenburg
Bolswardlaan – Holthuizen
Harlingenpad – Holthuizen

Wil je leren hoe je moet reanimeren en een AED aan moet sluiten? Stichting Bewoners Vredenburg organiseert binnenkort een reanimatiecursus!

Want als meer mensen weten adequaat te handelen, maken we de buurt op die manier een stuk veiliger. Informatie hierover volgt in de wijkkrant en op de website www.vredenburg.info . Heb je vragen over burgerhulpverlening of hoe een AED werkt? Mail dan naar jmstekkinger@gmail.com . Of bezoek de AED op Sleggeplantsoen 11. Ik laat je met alle plezier zien hoe je hem opent en hoe de AED werkt.