Bericht van de buurtcongiërge - verjongingssnoei, afzetten, terug snoeien en solitaire heesters


Heester is een ander woord voor struik. Bij jullie in de wijk groeien drie groepen heesters:

  • Heesters laag (HL)
  • Heesters hoog (HH)
  • Struwelen (bomen en heesters)

Vanaf november gaat Dolmans Landscaping beginnen met het snoeien van de heesters. De gemeente Arnhem geeft aan, waar in de wijk de heesters worden gesnoeid. Doorgaans worden de heesters één keer in de drie jaar gesnoeid, zodat de heesters zich beter kunnen ontwikkelen en bloeien.

Het belangrijkste doel bij het snoeien van een heester is het “verjongen”. Door verjongingssnoei krijgen jonge takken meer ruimte om breder en hoger te groeien, voor een mooi gesloten plantvak volop bloemen en beschutting. Kort gezegd: dood- en dikste hout eruit.

  

 

 

 

 

 

 

verjongingssnoei hazelaar.

Bij sommige heesters is het niet makkelijk om het dikste/oudste takken te snoeien. Bijvoorbeeld spirea’s (HL). Deze heesters worden “afgezet”. Alle takken worden gesnoeid, zodat de spirea’s zich weer opnieuw kunnen vormen.

 

 

 

 

 

 

 

afzetten spirea.

 

De kornoelje heeft een grillige vorm van groeien. De takken zijn lang en dun en groeien door elkaar heen. Wanneer een tak op de grond hangt, kan deze wortel vormen en een nieuwe struik ontstaat. Het snoeien van een kornoelje is daarom lastig. Vaak wordt er gekozen om ook een kornoelje (HH) geheel af te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

takken van de kornoelje.

De laurierskers is een groenblijvende heester (HH). Deze heester wordt ook veel gebruikt als (blok)haag. Doordat de laurierkers groenblijvend is, is deze heerster een uitstekende plek voor beschutting van vogels. Maar ook als erfafscheiding bij tuinen. Wanneer de laurierkers niet gesnoeid wordt, kan deze uitgroeien tot hoge en brede heesters. Gelukkig kan de laurierkers goed tegen snoeien. Dolmans Landscaping snoeit laurierkersen terug naar de gewenste hoogte. Dat kan zijn op 2m bij erfafscheidingen of tot 1m bij plantvakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

voorbeeld bij terugsnoeien van laurierkers

Solitaire heesters zijn “vrijstaande” heesters. Binnen de gemeente Arnhem staan de solitaire heesters vaak in een plantvak of blokhaag. Als solitaire heesters worden vaak sterk bloeiende heesters gekozen, zoals de forsythsia en de vlinderstruik. Deze komen helemaal tot hun recht wanneer zij vrij staan. De vlinderstruik wordt niet in de winter gesnoeid. De kans op het invriezen van de snoeiwonden is groot (holle takken) en het deel zal sterven. Daarom worden de vlindersstruiken na de vorstperiode/winter of na de bloei gesnoeid. De vlinderstruiken bloeien op het jonge hout, dus een jaarlijkse snoeibeurt is gewenst.

 

 

 

 

 

 

 

vlinderstruik. De bladeren worden de nieuwe takken met bloemen.


Het beeld.

De gemeente Arnhem bepaald aan de hand van een snoeischema en het beeld welke heestervakken worden gesnoeid. Er wordt ook rekening gehouden met dieren die afhankelijk zijn van heesters. Daarom worden sommige heestervakken in het jaar niet meegenomen in de snoeironde om beschutting en voeding te bieden voor de dieren.

Nadat Dolmans Landscaping klaar is met het snoeien, heeft het heestervak een “kaal” beeld. Dit kan bij bewoners afschikken. Wij leggen dan ook uit waarom er gesnoeid wordt en dat de heesters zich weer snel herstellen. Dit ten bate voor de heesters, de dieren en de omgeving.