U bent hier

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek geeft uniek kijkje in Arnhemse monumenten.

Printvriendelijke versiePDF-versie

Zondag 13 september doet bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek mee aan de Open Monumentendagen; ontdek park Sonsbeek en haar unieke historische gebouwen.

Wist je dat Arnhem is ontstaan aan de Jansbeek? En wist je dat de historische Witte Watermolen in park Sonsbeek nog steeds in gebruik is en meel produceert voor lokale bakkers? De molen, die op het terrein van Molenplaats Sonsbeek staat, is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw. Daarmee is Molenplaats Sonsbeek feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem. Onze enthousiaste vrijwilligers vertellen je er graag meer over.

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek informeert, sinds 1983,  geïnteresseerden over park Sonsbeek en het overige groen in Arnhem. Het bezoekerscentrum wordt sinds januari dit jaar beheerd door Natuurcentrum Arnhem. Naast informatie over natuur- en cultuurhistorie en allerhande activiteiten in de omgeving kunnen bezoekers er ook genieten van heerlijke Midden-Oosterse gerechten bij restaurant A Beautiful Mess, dat zich onlangs in de Molenschuur gevestigd heeft.

(Gids)wandelingen

Speciaal voor Open Monumentendag heeft het bezoekerscentrum een IJstijdenwandeling uitgebracht, waarmee je zelf op ontdekking kunt gaan in het park. Hoe is het reliëf ontstaan? Ervaar met deze wandeling de unieke geologische ontstaansgeschiedenis van het park. Het is ook mogelijk om met een gids het park te ontdekken. Zo verzorgt de bekende Arnhemse Parkwachter Jeroen Glissenaar om 11 uur een rondleiding. Kijk voor alle tijden en reserveren op ww.natuurcentrumarnhem.nl.

De Belvédèretoren

Wil je genieten van een adembenemend uitzicht over Arnhem en verder? Beklim dan de Belvédèretoren in park Sonsbeek. In deze 19e-eeuwse uitkijktoren brengt een wenteltrap met 140 treden je 30 meter hoog. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem.

 

Gerard Herbers, gids van Molenplaats Sonsbeek, noemt het uitzicht op de Belvédère het beste klaslokaal dat er is; “je ziet Arnhem aan je voeten, maar ook veel plaatsen er omheen, met spoorlijnen, snelwegen en rivieren. Je ziet de stuwwal, waarop de toren staat en de doorbraak die de Rijn in de horizon heeft gemaakt (Gelderse poort). Je kijkt op ‘de brug te ver’ en je kunt troepenbewegingen en de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog aanwijzen. Je kijkt naar vogels boven in de bomen en ziet het verschil in begroeiing van zandgrond en klei. Absoluut een unieke ervaring”.

Om de toren te beklimmen kun je een plek reserveren via de website van Natuurcentrum Arnhem https://www.natuurcentrumarnhem.nl/

 

IJskelder gesloten

In verband met het corona-virus is de IJskelder in park Sonsbeek helaas niet te bezichtigen tijdens Open Monumentendag.

Actuele informatie over het programma van 13 september is te vinden op  www.natuurcentrumarnhem.nl

Open Monumentendag zondag 13 september

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek

11:00 – 16:00 uur

Zijpendaalseweg 24A


Datum: 
zondag, 13 september, 2020 - 11:00 tot 16:00

Locatie

Volg ons op

Contact

Vredenburg.info is een wijkwebsite van de wijk Vredenburg in Arnhem-Zuid. De website is eigendom van de Stichting Bewoners Vredenburg.
Bewonersoverleg Vredenburg
p/a Wijkcentrum Vredenburcht,
Slochterenweg 29
Reactieadres Email: 
wijkvredenburg@gmail.com

Klachten voor de gemeente?

Heeft u klachten of 
meldingen voor de gemeente: 
bel 0800-1809 
(locaal tarief) 
of via de website

Wijkkrant

De wijkkrant Vredenburg-Holthuizen is de wijkkrant van en voor de wijken Vredenburg en Holthuizen. Op de colofonpagina vindt u de verschijningsdata.
Kopij en informatie kunt u sturen naar
wijkkrantvrehoek@hotmail.com