Boetes voor verkeerd aangeboden afval

Voor het verkeerd aanbieden van afval kon u altijd al een boete krijgen. Maar voortaan wordt ook een deel van de opruimkosten in rekening gebracht. De vervuiler gaat dus meer betalen.  
De gemeente wil de stad schoon en veilig houden. Het verkeerd aanbieden van afval zorgt voor vervuiling van de openbare ruimte. Het zet anderen aan om hetzelfde te doen. En het trekt ongedierte aan. Dat is nadelig voor de volksgezondheid. Het moet daarom zo snel mogelijk worden opgeruimd.

 
Wat is verkeerd aanbieden?
Verkeerd aanbieden van afval is bijvoorbeeld:
 
 Vuilniszakken op straat zetten terwijl het in een mini-container (kliko) moet;
 
 Afval op de verkeerde dag of verkeerde tijd op straat zetten;
 
 Afval naast een ondergrondse container zetten.
 
Maar er zijn nog meer regels. Wilt u weten welk afval u waar en wanneer mag aanbieden. Kijk voor meer informatie in het afval ABC op www.arnhem.nl/afval
 
Wie controleert?
 
De toezichthouders van de gemeente Arnhem voeren regelmatig controles uit. Om te zien wie de overtreder is mogen zij zakken en dozen openmaken en er bewijsmateriaal uithalen.
 
Op heterdaad betrapt
 
Iemand die op heterdaad wordt betrapt, krijgt een boete. Dat is niet anders dan voorheen. De geldboete bedraagt per 1 januari 2016 100 euro. Dat bedrag wordt door het Openbaar Ministerie vastgesteld. De boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) valt binnen enkele weken op de mat.
 
Kosten opruimen
 
Bij een 'heterdaad' vraagt de toezichthouder de dader om het afval direct op te ruimen. Als hij of zij het afval niet wil opruimen of als de dader niet op heterdaad betrapt wordt, dan laat de toezichthouder het opruimen. Voor het opruimen van het afval brengt de gemeente 140 euro bij de dader in rekening. 
 
Omgekeerd Inzamelen
 
In de wijken en buurten: Geitenkamp, Klarendal, Spijkerkwartier, Schuytgraaf Noord, Statenkwartier en Velperweg Noord is op 1 januari Omgekeerd Inzamelen ingevoerd. 
Hier geldt een overgangstermijn. In deze wijken houden de toezichthouders het voorlopig bij waarschuwen, tenzij er sprake is van zeer ernstige overtredingen.