CODE GROEN – De Stad als Biotoop

Als vervolg op Code Blauw en Code Rood presenteren Architectuurcentrum CASA en het platform Arnhem Klimaatbestendig Code Groen een online-programma over de vraag hoe biodiversiteit in de stad te stimuleren.

Opposites attract! Natuur en stad gelden als elkaars tegenpolen, maar niets is minder waar. Tegenwoordig is de biodiversiteit in steden zelfs groter dan op het platteland, dat meer en meer tot een monocultuur verworden is. Daar zit ook het probleem; de drastische afname van biodiversiteit vormt een existentiële bedreiging. Ook voor onszelf. Het is dus noodzaak om het tij te keren en biodiversiteit te stimuleren in onze eigen habitat en daarbuiten. Hoe dat te doen? Daar kijken we vanuit verschillende perspectieven naar met biologen Barbara Wagensveld en Marjolein Pijnappels (Studio Lakmoes), landschapsarchitect Stef van Campen (Burgers’ Zoo) en architect Jeroen Schilder (MVSA Architects).

Nieuwe Naruur   

Meer biodiversiteit betekent dat we natuurinclusiever moeten gaan denken en doen. Barbara Wagensveld en Marjolein Pijnappels van Studio Lakmoes werken met projecten als Het Nieuwe Gelders Natuurverhaal en Andere Arnhemmers aan een nieuwe relatie tussen mens, stad en natuur, waarin andere soorten ook een stem hebben en we onze eigen positie herbezien. Geen steden voor mensen, maar steden voor iedereen! Geen architectuur, maar Naruur! 

 

De Stad als Biotoop  

Als ze ergens verstand hebben van het bouwen van biotopen dan is dat wel bij Burgers’ Zoo in Arnhem. Deze dierentuin staat bekend om zijn Bush, Desert, Ocean en Mangrove. Bij de bouw en inrichting van laatstgenoemde was landschapsarchitect Stef van Campen van Burgers’ Zoo nauw betrokken. Hoe bouw je zo’n biotoop en wat kunnen we daarvan leren? Wat te doen te doen of juist te laten om van de stad een bloeiend ecosysteem te maken?  

Natuur-inclusief bouwen

Iedereen kent de mythische stad Babylon met zijn hangende tuinen. Hoewel dit inspirerende voorbeeld van natuurinclusief bouwen al eeuwen voor handen was, heeft de architectuur dit thema lang laten liggen. Tot voor kort. In 2013 werd Stefano Boerri Bosco Verticale opgeleverd dat wereldwijd navolging krijgt, ook in Nederland. Jeroen Schilder van MVSA Architects presenteert het project Wonderwoods dat natuurinclusief bouwen naar een hoger level brengt!

Code Blauw, Rood & Groen

Code Groen is de derde in een serie programma’s waarmee het Arnhems architectuurcentrum CASA en het platform Arnhem Klimaatbestendig willen inspireren, informeren en vooral ook activeren om Arnhem meer weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarvoor moet de stad op de schop! Tijdens Code Blauw. De Stad als Spons presenteerden zes Arnhemse ruimtelijk ontwerpers actuele, inspirerende voorbeelden van innovatieve groene waterhuishouding. Met Code Rood. De Stad als Pizzaoven agendeerden we de ruimtelijke en sociale aspecten van hitte én de (ontwerp)oplossingen voor dit klimaatprobleem. Beide programma’s zijn online terug te kijken via www.arnhemklimaatbestendig.nl/terugkijken.