Als de dagen korter worden, stijgt het aantal inbraken. De oplossing lijkt simpel en is dat ook: goede verlichting. Een verlichte omgeving schrikt dieven af en voorkomt woninginbraken. De meeste woninginbraken worden gepleegd in de donkere maanden van het jaar. Dat blijkt uit politiegegevens.
Kerst en oudejaarsdag zijn populaire dagen om in te breken. Het is een misverstand dat er vooral 's nachts ingebroken wordt: 60 procent van de inbraken vindt plaats in de middag- en avonduren. Nog een misverstand is dat de meeste inbraken in duurdere wijken worden gepleegd. Dat is niet waar: in andere wijken is het aantal zelfs hoger.
Goede verlichting
Een goed verlichte woning gaan dieven het liefst uit de weg. Verlichting met een tijdschakelaar maakt al een groot verschil. Gebruik niet een klein lampje om te doen of u thuis bent. Daar prikken inbrekers doorheen. Maar laat bijvoorbeeld ook een lamp aan op de bovenverdieping. En zorg voor goede buitenverlichting bij alle deuren die vanaf de openbare weg zichtbaar en bereikbaar zijn. De buitenlamp bij de voordeur moet het gezicht van de bezoekers te verlichten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat.
Het hoeft geen felle verlichting te zijn. Een beperkte maar gelijkmatige verlichtingssterkte voldoet meestal. De juiste verlichting is maatwerk. U kunt zich het beste laten adviseren door een vakman met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Goed licht vergroot de pakkans
Goede verlichting vergroot ook de pakkans na een inbraak want het zorgt voor een beter signalement van de inbreker. Voor de politie is het belangrijk om te weten welke kleur schoenen een inbreker draagt en of hij blond of donker haar heeft. Als u dat weet, is de politie daar enorm mee geholpen.
Kijk voor meer informatie en tips om een woninginbraak te voorkomen op www.politiekeurmerk.nl