Duurzame blikvanger op de hoek Rijnkade-Nieuwstraat.

Ontwikkelaar architect BAM met arcode mag nieuwbouw realiseren.

Aan de Nieuwstraat, vlakbij de plek waar de Jansbeek zich in de Rijn stort, komt een markant gebouw met op de begane grond ruimte voor winkeltjes, horeca, een galerie, werkplekken en fietsenstallingen. Daarboven is plaats voor ruim 50 appartementen. Bij de bouw worden duurzame materialen gebruikt en ook voor de toekomstige bewoners is alvast over duurzaamheid nagedacht. Zo voorziet het gebouw bijvoorbeeld in een deelautoconcept.

Met bovengenoemd plan won ontwikkelaar AM met architect Barcode, de tender voor de herontwikkeling van het gebied Nieuwstraat. Dat heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt. Verantwoordelijk wethouder Hans de Vroome: "Dit is een prachtig plan, met een uitstraling waar je niet omheen kunt. Het is passend op deze plek en sluit goed aan bij wat er hier al is, bijvoorbeeld qua horeca. Het is een compleet plan, zeker ook als het gaat om duurzaamheid. Kortom, een plan dat recht doet aan deze bijzondere, mooie plek in onze stad".

Duurzaam
Op zowel duurzaamheid als ruimtelijke kwaliteit scoorden AM en Barcode het hoogst. Niet alleen worden goede energetische waardes gehaald, ook als het gaat om bouwmethodieken, circulariteit, toekomstbestendigheid en leefklimaat, gooit het plan hoge ogen. Zaken die eruit springen zijn bijvoorbeeld een energieopslag, energiecoach, een plangebonden energie-app en het deelautoconcept.

Levendig
Het was een wens van de gemeente om meer levendigheid in het gebied te brengen omdat dat bijdraagt aan de verbinding van de binnenstad met de Rijn. Door de commerciële functies in de plint op de begane grond, wordt die levendigheid gerealiseerd. Verbinding met de Rijn was één van doelstellingen van de herinrichting van het zuidelijke deel van de binnenstad. Verder was het doel om van de zuidelijke binnenstad weer een aantrekkelijk deel van de Arnhemse binnenstad te maken. De afgelopen jaren is daarin fors geïnvesteerd. Onder andere: de Jansbeek bovengronds, herinrichting van het Kerkplein, herinrichting van de Trans en de Markt, nieuwe inrichting van de Weerdjesstraat en de opening van paviljoen Airborne at the Bridge. Al deze projecten samen zorgden voor een flinke metamorfose.

Tender
Voor het blok Nieuwstraat, zoals het gebied wordt genoemd, was in februari een openbare tender uitgeschreven. Het selectieproces vond plaats in twee ronden. In de eerste ronde schreven 16 partijen in. Vijf partijen mochten door naar de volgende ronde, waarvan de winnaar vandaag bekend is gemaakt. Omdat de gemeente Arnhem zich op duurzaamheid wil onderscheiden, is duurzaamheid naast ruimtelijke kwaliteit het belangrijkste beoordelingscriterium geweest.

Vervolg
Eind oktober hoopt de gemeente een overeenkomst te kunnen sluiten met de ontwikkelende partij. Naar verwachting zal dan begin 2020 gestart worden met de realisatie van het plan. In de tussentijd zullen de huidige panden gesloopt worden en wordt het terrein bouwrijp gemaakt door de gemeente.