Dit najaar organiseerden het Arnhemse architectuurcentrum CASA en het Architectuurcentrum Nijmegen samen een alternatieve vierdaagse voorbij de grenzen van de eigen stad. De Overbetuwe – ‘ons’ gedeelde buitengebied tussen Waal en Rijn, Dodewaard en Doornenburg – is voor de meeste Arnhemmers en Nijmegenaren grotendeels onbekend terrein. Tegelijkertijd leunen beide steden steeds meer op dit gebied met alle gevolgen van dien. Om deze blinde vlek te verkennen, hebben we vier verkenners met elk hun eigen expertise op pad gestuurd.
Het resultaat is een podcastserie: Expeditie Overbetuwe. Appels & Peren (online) De Overbetuwe is als rivierengebied gezegend met vruchtbare gronden; landbouw is hier van oudsher een van de voornaamste middelen van bestaan. We gaan met architect Txell Blanco op bezoek bij verschillende organisaties die inzetten op duurzame voedselsystemen. Wat betekent de voedseltransitie voor het landschap? Welke kansen liggen er in Park Lingezegen?
Grenzen & Geschiedenis (online)
Van oudsher is de Overbetuwe een grensgebied: denk aan de Romeinse Limes, het front tussen Bevrijd en Bezet Nederland, het protestantse Noorden en het katholieke Zuiden. Ontdekkingsreiziger Hans Jungerius neemt je mee door het conflictgebied tussen beide steden, van station Arnhem Zuid tot het buurtschap Aam. We bekijken waar in het gebied nog sporen te zien zijn van conflict en trotseren dapper de weersomstandigheden.
Water & Wonen (vanaf 10 december online)
Mieke Dings, auteur en architectuurhistorica, woont sinds 2014 in Slijk-Ewijk aan de Waal. Als bewoner van de herenboerderij De Danenburg is zij inwoner, maar ook nog altijd een nieuwkomer. Wat ziet zij als binnen- en buitenstaander? Hoe bepalend was en is de rivier op het leven en de inrichting van het gebied? En hoe zetten de bewoners het landschap naar hun hand? Een wandeling rond Oosterhout in het teken van het wassende water.
Verdozen & Vergroenen (vanaf 24 december online)
Ruimte voor de rivier en natuurontwikkeling staan in schril contrast met de ruimteclaims voor transport en logistiek. Gefascineerd door de grootschalige ontwikkelingen langs snelwegen en het groter wordende contrast met het landschap, vraagt landsschapsarchitect Marc Nolden zich af hoe we ons tot nieuwe dozen en lijnen moeten verhouden. Tijdens een zintuig prikkelende wandeling tussen A15 en Betuwelijn, laat Nolden zien waar het goed en goed misgaat.
Luister de eerste twee afleveringen nu via casa-arnhem.nl, www.architectuurcentrumnijmegen.nl, Anchor, Apple Podcasts, Breaker, Google Podcasts, Pocket Casts, RadioPublic, Soundcloud en Spotify.
Liever zelf op pad? Alle vier de podcasts zijn ook te gebruiken als audiotour. Bij iedere aflevering verschijnt een kaartje aan de hand waarvan je de route kunt wandelen of fietsen zodat je ter plekke naar de podcast kunt luisteren.