290 parkeerplaatsen op geheel vernieuwde Blauwe Golven. De Oude Kraan en het Roermondsplein worden opgeknapt. De fontein in oude glorie hersteld. Meer groen en meer bomen om de golven heen. Een freestyle skate- en bmx-park onder de Mandelabrug. Dit en meer staat in het voorstel 'Blauwe Golven' dat het college van B&W aan de raad heeft aangeboden.
Het voorstel is een uitwerking van de wens van de gemeenteraad. Ook zijn inwoners en ondernemers gevraagd mee te denken over de uitwerking van het schetsontwerp. Het ontwerp kost circa € 9,5 miljoen.
Prachtig ontwerp
'Het is een prachtig ontwerp geworden', vindt wethouder Roeland van der Zee. 'Hiermee krijgt de binnenstad weer een mooie en groene entree naar de stad. Bovendien draagt het bij aan een betere bereikbaarheid van de binnenstad. En we verbeteren zo ook een groot stuk van de route tussen Museum Arnhem via ArtEZ en Coehoorn en de binnenstad. Tegelijk behouden we een belangrijk stuk erfgoed. Hoe mooi is dat?'
Nieuwe stenen voor nieuwe golven
De Blauwe Golven worden opgeknapt en wordt weer een mooie parkeerplaats. Zonder lelijke oranje markering. Het blauwwitte patroon wordt helemaal met nieuwe stenen aangebracht en gaat veranderen. De blauwe banen worden breder en de witte smaller en de parkeervakken worden veel subtieler gemarkeerd. Zo passen er steeds twee auto's naast elkaar op een blauwe baan en één auto op een witte. In totaal komen er 290 parkeervakken.
Urban sports
Er verandert meer. Het freestyle skate - en bmx-park is een langgekoesterde wens van de urban sports-fanaten; dat gaat er nu komen. De fontein wordt gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. Van der Zee: 'Je kunt straks je elektrische auto opladen op de Blauwe Golven. En rondom de golven, op het Roermondsplein en de Oude Kraan komen meer groen en extra bomen. Dit wordt een prachtig gebied waar we als stad trots op mogen zijn.' Ook wordt de nieuwe snelfietsroute Wageningen-Arnhem in het ontwerp ingepast.
Ideeën van de buurt
Het schetsontwerp is opgesteld door ontwerpbureau Veenenbos en Bosch. Ook Peter Struycken, die het oorspronkelijke kunstwerk bedacht, is bij het ontwerp betrokken en geeft er zijn goedkeuring aan. Tussentijds konden omwonenden en ondernemers op inloopbijeenkomsten hun input en ideeën geven. Deze zijn grotendeels verwerkt in het schetsontwerp. Zo zijn bijvoorbeeld looproutes naar de rivier aangepast, komen er extra bomen aan de randen van de Golven en worden er parkeerplaatsen verplaatst van de Oude Kraan naar de Blauwe Golven. Door 'corona' vond de presentatie van het schetsontwerp online en met een video plaats. Het plan wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Na besluitvorming in de raad kunnen de werkzaamheden beginnen.