Half miljoen subsidie voor bouw nieuwe buurthuizen

Bron: De Gelderlander 3-2-2020 John Bruinsma

In Arnhemse wijken moeten meer plekken ontstaan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Met name in wijken waar dat nu nauwelijks gebeurt, wil de gemeente het ontstaan ervan stimuleren.

Met ingang van dit jaar is jaarlijks een half miljoen euro beschikbaar voor initiatieven in Arnhemse wijken en buurten die het sociaal contact tussen bewoners bevorderen. Tot april kunnen buurthuizen, verenigingen of individuen met goede ideeën een aanvraag indienen.

Ontmoetingsplekken

Alle binnengekomen aanvragen worden vervolgens beoordeeld door een commissie waarin ook mensen uit de wijken zijn vertegenwoordigd. Een van de belangrijke voorwaarden voor honorering is dat de behoefte aan wat mensen willen realiseren in hun buurt ook echt wordt aangetoond.

Dat de gemeente geld steekt in ontmoetingsplekken komt niet uit de lucht vallen. In bijna alle bestaande plannen die er al zijn voor de leefbaarheid in wijken geven Arnhemmers zelf aan dat zij het belangrijk vinden dat er in de buurt een gelegenheid is om elkaar tegen te komen en dat dit beter is dan langs elkaar heen leven of in een isolement te geraken.

De Duiventil

Er is op dit vlak in Arnhem ook al het nodige gerealiseerd dat tot voorbeeld kan strekken van wijken waar nog weinig of niets van de grond is gekomen. De meest recente aanwinst is buurthuiskamer De Duiventil in de wijk Het Duifje. 

De in een flat ondergebrachte ontmoetingsplek, een initiatief van bewoners, moet leven in de brouwerij brengen in een van de meest vergrijzende wijken in Arnhem. ,,Het was mij al opgevallen dat er niets meer te doen was in de buurt”, vertelt Ron Hendriksen, één van de kartrekkers, afgelopen zaterdag bij de opening.

Andere initiatieven

Ook in Presikhaaf, Rijkerswoerd, Kronenburg en Vredenburg zijn initiatieven genomen. Die zijn soms een combinatie van ontmoeten en bewegen, waarmee ze zowel het geestelijk als lichamelijk welzijn bevorderen. In Klarendal fungeert de Wasplaats met hulp van vrijwilligers sinds enige jaren als wasserij annex ontmoetingsplek voor de buurt.

Ook in een wijk als de Geitenkamp zijn op initiatief van bewoners zelf ontmoetingsplaatsen ontstaan voor buurtbewoners, zoals huiskamer De Beijer en de buurtmoestuin op het schoolplein van de voormalige school De Vlindertuin, waar mensen uit de wijk tuinieren.

Bij het ontwikkelen van nieuwe ontmoetingsplekken hanteert de gemeente de strategie om eerst de wijk in te lichten als ze daar vastgoed van de hand doet. Dat kan dan mogelijk ook gebruikt worden voor maatschappelijke doelen.