U bent hier

Herinneringsmaaltijden Slag om Arnhem maken plannen met Job Cohen op het stadhuis

Printvriendelijke versiePDF-versie

Uitnodiging

De burgemeester nodigt 11 april om 19.30 uur de Arnhemmers uit op het Stadhuis om samen met Job Cohen de eerste plannen te smeden voor een serie maaltijden in de wijken, waarbij wijkgenoten de Slag om Arnhem ophalen aan tafel, met herinneringen, belevenissen en andere verhalen over verlies, evacuatie, heldenmoed en wederopbouw. De gemeente biedt het budget voor deze zogenoemde herinneringsmaaltijden in september. Job Cohen, inspirator van Platform WOII en voormalig voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 Comité, bespreekt met de Arnhemmers zijn ervaringen en wijst de weg naar een mooie voorbereiding.

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Wie de gedeelde geschiedenis kent, legt de basis voor de gedeelde toekomst. Daarom roep ik alle Arnhemmers op aan tafel, om in onze wijken de vrede en vrijheid te bespreken die in 75 jaar zo dapper is verworven. Ik kijk uit naar heel veel nieuwe gezichten tussen onze vertrouwde steunpilaren. laat ons elkaar motiveren om allen de schouders te zetten onder de herinneringstafels.’’

Programma

19.30 uur Ontvangst met koffie en thee
19.45 uur Welkom door dagvoorzitter Johan Simon
19.50 uur Opening door burgemeester Ahmed Marcouch
20.00 uur Toespraak van Job Cohen
20.15 uur In gesprek met Arnhem
21.15 uur Afsluiting

Verwoest, geplunderd en herbouwd

75 jaar geleden was Arnhem het wereldtoneel van de operatie Market Garden, de grootste op Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog. Het lukte de geallieerden niet de Rijnbrug te heroveren met de Slag om Arnhem. Boven de rivieren leed heel Nederland onder het verlies, want het duurde nog acht maanden voor de bevrijding kwam. Voor de Arnhemmers kwam die pas veel later, want de bijna honderdduizend geëvacueerden begonnen bij hun terugkeer in mei 1945 meteen het puin te ruimen in hun verwoeste en geplunderde stad.

De gebeurtenissen zijn in Arnhem nog altijd voelbaar. Alle wijken, alle straten en vrijwel alle huizen dragen de betekenisvolle verhalen met zich mee die van belang zijn om de stad van nu te begrijpen. Aan tafel dus, is de oproep van de gemeente Arnhem: organiseer de maaltijd in het wijkcentrum, het buurtcentrum of het winkelcentrum; zet de tafel aan in het park of op het plein. Voer de gesprekken met bekende en onbekend buren over toen, over nu en over onze toekomst.

Arnhemmers kunnen zich aanmelden voor de inspiratiebijeenkomst via 75jaarslagomarnhem@arnhem.nl. Informatie: arnhem.nl/slagomarnhem

Datum: 
donderdag, 11 april, 2019 - 19:30 tot 21:15

Locatie

Volg ons op

Contact

Vredenburg.info is een wijkwebsite van de wijk Vredenburg in Arnhem-Zuid. De website is eigendom van het Buurtoverleg Vredenburg.

Buurtoverleg Vredenburg
p/a Wijkcentrum Vredenburcht, Slochterenweg 29

Redactieadres:
Email: wijkvredenburg@gmail.com

Klachten voor de gemeente?

Heeft u klachten of meldingen voor de gemeente: bel 0900-1809 (locaal tarief) of via de website

Wijkkrant

De wijkkrant Vredenburg-Holthuizen is de wijkkrant van en voor de wijken Vredenburg en Holthuizen. Op de colofonpagina vindt u de verschijningsdata.
Kopij en informatie kunt u sturen naar
wijkkrantvrehoek@hotmail.com