Impuls voor buurthuizen in negen wijken

Elf initiatieven in negen Arnhemse wijken krijgen van de gemeente financiële ondersteuning om bijvoorbeeld hun buurthuis of ontmoetingsruimte te verbeteren. De gemeente heeft daar jaarlijks €500.000 voor beschikbaar. 'Buurtgenoten willen elkaar graag ontmoeten. Als mensen elkaar kennen, prettig met elkaar omgaan en elkaar helpen, ervaren ze meer verbinding. En mensen die in hun buurt meer verbinding ervaren zijn gelukkiger', vertelt wethouder Welzijn en Wijken Martien Louwers.

Betaalbaar 

De buurthuizen en ontmoetingsplekken zijn geselecteerd aan de hand van enkele criteria. Zo hebben kwetsbare wijken met weinig ontmoetingsplaatsen voorrang. Het moet voor inwoners betaalbaar zijn om er gebruik van te maken. Ook geven we voorrang aan mensen die verder weinig andere mogelijkheden hebben. We dragen bij aan verbouwingskosten of aan aanvullende huurkosten en facilitair beheer. Zo wordt in Presikhaaf de inrichting van buurthuis de Oosthof aangepast aan de behoeften van de bezoekers. De uitstraling van de 'huiskamer' wordt hierdoor gemoderniseerd. Door de aanpassing wordt het wijkcentrum ook geschikt voor gebruik door groepen kinderen. Daarnaast wil het stichtingsbestuur De Bakermat het bestaande zalencentrum De Bakermat, gelegen onder de Diaconessenkerk), uitbreiden en voor meer bewoners toegankelijk maken.

Meer initiatieven 

Begin 2020 is hebben de teams leefomgeving door heel de stad laten weten dat er aanvragen kunnen worden gedaan. Die zijn beoordeeld en besproken met een klankbordgroep waarin bewoners deelnemen die actief betrokken zijn in de wijken. De elf initiatieven zijn verspreid over de hele stad, zoals het Huis voor de Wijk in Malburgen, Kunst op de bult in de Geitenkamp, de Bakermat Noord-West in Hoogkamp en de Omnibus in Schuytgraaf. Het blijft overigens niet bij deze elf. Er zijn meer initiatieven die werken aan een voorstel, deze komen mogelijk later dit jaar in aanmerking voor een bijdrage. Er kunnen voor 1 november 2020 nieuwe aanvragen worden gedaan. 'Dit is dus nog maar het begin', zegt Louwers.

'Samen met inwoners' 

'Het mooie hiervan vind ik ook dat we het écht samen met de inwoners doen. Zij leveren de ideeën', aldus Louwers. 'Vrijwilligers werken hard om van hun buurthuis een succes te maken. Het is mooi om te zien dat we om deze manier kunnen bijdragen aan wat zij doen. Via de teams leefomgeving sluiten we aan bij initiatieven die er waren in deze buurten en wijken. Zo worden dit echt ontmoetingsplekken door en voor de buurtgenoten.'

Corona

De plannen van de gemeente dateren al van voor de coronacrisis. Maar door deze crisis missen buurthuizen inkomsten en moeten ontmoetingsplekken op een creatieve manier worden ingericht om te kunnen voldoen aan de RIVM-richtlijnen. Het college heeft daarom besloten een deel van de beschikbare middelen te reserveren voor het opvangen van problemen. 'We willen daarmee ervoor zorgen dat bestaande buurthuizen kunnen blijven voortbestaan', aldus Louwers. 'Tegelijkertijd willen we door met de bestaande nieuwe plannen en verbetervoorstellen, zodat Arnhem straks nog beter uit de crisis zal komen.'