Luchtkwaliteit, kan ik daar wat aan doen?

  Musis, de smerigste lucht in Arnhem (foto: Hansvan den Bos)

De lucht die we inademen is op veel plekken in Nederland ongezond. Hoe strak blauw de lucht ook is, schoon is die lucht meestal niet. We zijn gewend met de vinger naar elkaar te wijzen. Maar wie draagt nu wat bij aan die vervuiling van onze buitenlucht? Nederland exporteert meer vieze lucht dan we importeren.  En wie kunnen we dus de schuld geven of bij wie ligt de oplossing? In Arnhem is een groep Luchtwachters actief die op verschillende fronten proberen de gemeente en andere partijen te bewegen om hun aandeel in de fijnstofproductie te verminderen.

Volgens het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), TNO en Longfonds zorgen verkeer, industrie en intensieve veeteelt, scheepvaart, luchtvaart en bouwwerkzaamheden voor de meeste vervuiling. Al die bronnen dragen bij aan de fijnstof die wij inademen. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer, een honderdste deel van een millimeter, ook wel PM10 genoemd. Maar het kan nog kleiner: PM 2,5 en PM 0,1. Hoe kleiner de deeltjes hoe dieper ze in je longen kunnen komen. Longpatiënten, zo’n 1,2 miljoen Nederlanders = ruim 7%, hebben er het meeste last van. (www.longfonds.nl/gezondelucht).

Het NSL berekent voor de grote doorgaande wegen in Nederland hoe het met de luchtkwaliteit zit. In Arnhem is er één plek waar de Europese norm wordt overschreden, namelijk bij Musis in het centrum van de stad, zie www.nsl-monitoring.nl en zoom in op Arnhem. De actuele concentraties luchtverontreiniging staan op de Atlas Leefomgeving www.atlasleefomgeving.nl/ (ga naar kaarten, dan naar lucht). De luchtkwaliteit is op veel andere drukke plekken net onder de norm, bijvoorbeeld Burgemeester Matsersingel en Pleijweg. Op veel andere plekken in de wijk is onbekend hoe het is met de luchtkwaliteit omdat men bij de monitoring o.a. de houtstook buiten beschouwing laat.

In 2015 heeft de GGD Gelderland de luchtkwaliteit in Gelderland en in Arnhem onderzocht: Luchtverontreiniging heeft veel gezondheidseffecten en beïnvloedt de kwaliteit van leven, ook als aan de wettelijke normen wordt voldaan. In Gelderland zijn de effecten van luchtverontreiniging vergelijkbaar met het passief roken van 6 sigaretten per dag.

Wat kunnen u en ik daar aan doen?

1.In een file neemt de uitstoot per auto flink toe. Probeer dus buiten de spits te reizen als dat kan voor uw werk. Moet u toch met de auto, probeer dan te carpoolen met een collega. Of werk zo nu en dan thuis als dat kan voor uw werk. Laat uw auto niet stationair draaien (opwarmen) dat is slecht voor de motor en uw omgeving. .

2.Reis met het openbaarvervoer naar je werk, neem dus de trein in plaats van de auto. Wist je dat reizen met de trein heel veel voordelen biedt? Denk maar aan meer beweging (30 minuten), minder stress, productief zijn en daarnaast dus een steentje bijdrage aan schonere lucht.

3.Neem vaker de fiets in plaats van de auto of scooter/bromfiets. Beter voor uw lichaam als het dat aankan en vriendelijker voor de andere weggebruikers. Ruil je scooter in voor een elektrische variant, of nog beter een e-bike.

4.Gebruikt u een gezellige houtkachel of heeft u een open haard of een vuurkorf? Houtstook levert afhankelijk van de variant een stevige bijdrage aan het fijnstof probleem, zie www.stookwijzer.nu.

5.Eet minder vlees. Veebedrijven veroorzaken veel luchtverontreiniging.

Luchtwachters Arnhem

Meer weten, zie www.luchtwacht.nl of wilt u zelf actief worden, mail dan naar arnhem@luchtwacht.nl.