Nieuwsbrief van de Stadslandbouw Mooieweg

Beste vrijwilligers, donateurs en belangstellenden van Stadslandbouw Mooieweg,

Het is volop zomer en dat betekent: veel te oogsten op het land. De bladgroenten staan er goed bij, maar ook de koolgewassen en het kleinfruit (frambozen, bessen) doen het goed. In deze nieuwsbrief lees je weer over onze teelt en overige activiteiten.

Van het land

Vanaf maart werken we in kleine groepjes op het land, vanwege de corona maatregelen. In onze vorige nieuwsbrief berichtten we hier al uitgebreid over. We gaan door op deze wijze, maar hebben de groepen ondertussen wel wat vergroot. Onze teeltcoördinator Hubert maakt per week een planning wat er moet gebeuren en schrijft dat op grote flappen. Dat leidt tot meer overzicht en een betere planning van werkzaamheden. 

In de winter hebben we een nieuwe verhoogde kas gebouwd. Eind maart is hij in gebruik genomen en vol met tomaten, aubergines, pepers en komkommerplanten gezet. De bedoeling is dat de tomatenplanten nu door kunnen groeien en een langere oogstperiode opleveren. Binnen enkele weken verwachten we de eerste opbrengst.

De zaaigroep zorgde de afgelopen tijd voor een overvloed aan opkomend plantgoed. Ze werken met een nieuwe opkweek aanpak waardoor het zoeken was naar voldoende plek om alles onder te brengen. Via het Natuurcentrum werd ook nog eens heel wat plantgoed aangeleverd.

Oogst voor de Voedselbank

Op 10 maart leverden we onze eerste groenten aan de Voedselbank: boerenkool van het land en andijvie, Chinese kool en sla uit de kas. In voorgaande jaren leverden we pas in juni. Onze jaarrond teelt begint zijn vruchten dus af te werpen! Ook de betere beregening en de voortvarende aanpak van de zaaigroep droegen daar aan bij. Aan bladgroente, sla andijvie Chinese kool en paksoi, is nu al meer geleverd dan het hele vorige jaar.

Kruiden

De kruidenbakken komen steeds meer tot leven onder de hand van onze nieuwe kruidenmeester Claire. Zij introduceerde ook brandnetelextract ter bestrijding van luizen. Die zitten volop op de tomaten in de nieuwe kas. Door brandnetels in een vat met regenwater te laten staan ontstaat een krachtig natuurlijk bestrijdingsmiddel. Nog langer laten trekken geeft brandnetelgier en dat is weer goed als meststof voor veel planten. Het meurt wel! Maar na 5 minuten er mee werken ruik je het zelf niet meer. Thuis uitproberen? Zie recept in de bijlage.

Klusgroep

Sinds kort hebben we een ware klusgroep die zich bezighoudt met technische klussen en zich o.a. stortte op de organisatie van de beregening van het land. Dat lukte wonderwel en was een zegen in de droge en warme maand mei. Tussen de bedrijven door maakten zij ook het afdak boven het zitgedeelte zon- en waterproof.

Zelf-oogst zaterdagen

Op 30 mei was onze eerste zelf-oogst zaterdag van dit seizoen, in aangepast corona-vorm. Om het aantal bezoekers te beperken en voldoende afstand te kunnen garanderen, kan oogsten nu alleen op afspraak door vooraf een mailtje te sturen aan zelfoogstSLB@gmail.com. Dan ontvang je per mail het tijdstip, ergens tussen 13:00 en 15:00 uur waarop je kunt komen oogsten. Tijdens de eerste zelf-oogst zaterdagen ontvingen we enkele tientallen bezoekers. Zij konden in alle rust hun kostje bij elkaar scharrelen. Volgende zelf-oogst zaterdagen zijn op: 11 en 25 juli,  8 en 22 augustus, 5 en 19 september en 3 oktober.

Nieuwe vrijwilligers en nieuw bestuur

De laatste maand verheugen we ons in een grote groep nieuwe gezichten, waarbij een enkeling al eerder aan het project deelnam. Onder andere Carolien, René, Raemon, Jaap, Judith, Dianne, Alicja, Peter, Shay, Astrid, Mahmoud, Rasin, Amanah en Simone kwamen onze gelederen versterken. Welkom allemaal!

Het bestuur wisselde ook van samenstelling. Na Tom de Koning traden ook Marcory van Dijk en Gytha van der Veer terug uit het bestuur, na zich 5 jaar lang ingezet te hebben voor Stadslandbouw Mooieweg. Wij bedanken hen voor hun inzet en bijdrage.

Pieter-Jan Veenstra vervult vanaf nu de rol van secretaris en vormt samen met Lea Manders het huidige bestuur. Pieter Jan was eerder bestuurslid bij diverse kerkelijke organisaties.

 

Over zijn inzet voor de Stadslandbouw zegt Pieter Jan: “Bestuurswerk voor Stadslandbouw Mooieweg sluit heel goed aan bij mijn liefde voor de natuur, met name vogels kijken en er willen zijn voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De Stadslandbouw staat dicht bij de natuur, verzorgt gezonde voeding voor de Voedselbank en staat open voor ontmoeting en samenwerking met partners als: De Mijmering en Zorgtuin Arnhem”

Letty Groenen blijft ad interim het penningmeesterschap vervullen tot er een vervanger aantreedt. Heb je interesse in deze bestuursfunctie, of ken je iemand die dit heeft? Wij horen graag van je!

Donaties

In april ontvingen we een bosmaaier van Olaf Stilleboer van het bedrijf PPB Nootdorp. Een geweldig geschenk, waar we aan de Mooieweg goed gebruik van kunnen maken! Dat geldt ook voor financiële donaties: deze zijn meer dan welkom in een jaar waarin onze inkomsten uit verkoop achter zullen blijven. Ben je donateur? Binnenkort ontvang je van ons een betaalverzoek voor 2020 (alleen als je nog niet betaald hebt). Nog geen donateur en wil je ons steunen? Ga dan naar onze website en meld je aan. We zijn heel blij met jouw bijdrage! 

Met hartelijke groeten, namens iedereen bij Stadslandbouw Mooieweg