Slim Opgewekt beloont de Arnhemse gemeenteraad met een innovatief lichtkunstwerk. Wethouder duurzaamheid Anja Haga onthulde het kunstwerk vandaag samen met enkele leerlingen in het stadhuis. Het kunstwerk werd aangeboden omdat de gemeenteraad haar belofte aan Arnhemse basisschoolleerlingen heeft ingelost. Duurzame toekomst van Arnhem Duurzaam Kunstwerk De Raad is opgewekt over duurzaamheid CO2 besparen
Eind vorig jaar overhandigden Arnhemse basisschoolleerlingen, met initiatiefnemer Slim Opgewekt, het zogenoemde Duurzaam Manifest aan de gemeenteraad. Hierin stonden zelfgeschreven duurzame wetten. Bij de overhandiging beloofden alle fracties van de gemeente om nog dit schooljaar met leerlingen te spreken over duurzaamheid. Zij zijn namelijk de generatie die het gevolg ervaart van beslissingen die de raad nu neemt. Bijna alle Arnhemse fracties kwamen hun belofte na. Slim Opgewekt heeft in Arnhem 16 scholen verduurzaamd.
Duco Brongersma (11 jaar) was samen met zijn klasgenoten van de Pieter Brueghelschool bij de onthulling aanwezig. Hij sprak vorig jaar november de Raad toe toen het Duurzaam Manifest overhandigd werd aan burgemeester Kaiser. Duco: “Ik vind het tof dat de gemeenteraad naar onze ideeën luistert en daar iets mee doet!”. Het lichtkunstwerk hangt naast de werkkamer van de wethouder duurzaamheid. Anja Haga: “De zinnen inspireren raadsleden en wethouders iedere dag bij het maken duurzame keuzes in Arnhem”.
Lichtontwerper Teun Vinken van Slim Opgewekt heeft het duurzame kunstwerk vervaardigd. De zinnen: 'De raad is opgewekt over duurzaamheid', 'Energie van de wind is goed voor elk kind', 'Zonnepanelen op de wegen, zullen we dat overwegen?' en 'Tof: een bus op waterstof!' uit het Duurzaam Manifest zijn verwerkt in het bijzondere kunstwerk.
Raadsleden waren erg te spreken over het initiatief om het gesprek aan te gaan met de schoolkinderen. Van het spelen van duurzaam ‘galgje’ tot meehelpen met de Boerderij Kids; raadsleden bezochten de stroomneutrale stadsboerderij Presikhaaf en de duurzame basisscholen Johannesschool, Pieter Jongeling, de Boomhut en De Rank. Op social media waren de bezoeken te volgen via de hashtag #ikbenopgewekt.
Basisscholen worden steeds duurzamer, zo liggen in Arnhem inmiddels al ruim 2.500 zonnepanelen op schooldaken en maken steeds meer scholen gebruik van ledverlichting. Hierdoor wordt in Arnhem jaarlijks al ruim 380.000 kg CO2 bespaard. Maar de kinderen eisen meer aandacht voor duurzaamheid. Het lichtkunstwerk dat vandaag werd onthuld zal de raadsleden de komende raadsperiode hieraan helpen herinneren.