Bron: De Gelderlander van 3 oktober, Marco Bouman; archieffoto De Gelderlander Cees Mooij
ARNHEM/HUISSEN - Gebruikers van de Pleijroute in Arnhem moeten er vanaf de tweede week van november rekening mee houden dat hun snelheid wordt gecheckt door de trajectcontrole. Het systeem werd vorig jaar zomer geïnstalleerd, en gaat dan echt aan.
Bij het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), verantwoordelijk voor de trajectcontrole, staat maandag 9 november als ingangsdatum met potlood in de agenda.
,,De datum is nog onder voorbehoud. Er kan altijd een probleem rijzen waardoor de installatie nog niet aan kan”, zegt een woordvoerder. ,,Een week vooraf weten we het pas echt zeker.”
Groot onderhoud
De camera’s die er 24 uur per dag op moeten toezien dat niemand op de Pleijroute (ook wel bekend als N325) de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur overschrijdt, werden vorig jaar zomer al geplaatst.
Die operatie viel samen met het groot onderhoud dat de provincie Gelderland, de wegbeheerder, toen uitvoerde aan N325 en de A325 tussen Arnhem en Nijmegen.
Eigenlijk had de trajectcontrole vorig najaar al moeten werken, maar het CVOM moest de ingangsdatum noodgedwongen tot twee keer toe uitstellen. Dat had onder meer te maken met de software voor het nieuwe systeem, dat afwijkt van trajectcontroles die al op verschillende plekken in Nederland in gebruik waren. De software werd nog niet betrouwbaar genoeg geacht.
Veel ongelukken
De drukke Pleijroute is onderdeel van een reeks provinciale wegen in het hele land waar justitie 24 uur per dag de maximumsnelheid wil monitoren omdat er verhoudingsgewijs veel ongelukken gebeuren. Eerder werd dat alleen gedaan op rijkswegen.
Die operatie ligt inmiddels op stoom, zegt de woordvoerder van het CVOM. ,,Er gaat nu bijna elke week een nieuw systeem aan.”
Gebruikers van de N325 hoeven overigens niet bang te zijn dat ze plotseling worden verrast door een snelheidsboete, benadrukt zij. Als definitief duidelijk is wanneer de trajectcontrole langs de Pleijroute precies in werking wordt gezet, worden op de borden langs de weg waarschuwingsstickers aangebracht en start een uitgebreide voorlichtingscampagne.