U bent hier

Op bezoek bij de eerste bovengrondse Arnhemse beek.

Printvriendelijke versiePDF-versie

De heemtuin van Presikhaaf is beroemd om onder meer “haar” water. Het water in de beek en de moerasgebiedjes is afkomstig uit echte bronnen, die vanuit de Veluwe worden gevoed. De bronnen van het “heemtuinwater” liggen hogerop in Arnhem. Op de grens van de hooggelegen Veluwe en het lager gelegen uiterwaardengebied van de IJssel.

Arnhem ligt precies op dat bronnenrijke grensgebied. De heemtuin ligt daar pal onder. Heemtuin Presikhaaf is de enige heemtuin in Nederland met zulk natuurlijk zuiver bronwater. Op twee plaatsen stroomt dat water de heemtuin in en vervolgens voedt het de vijver van Park Presikhaaf en waterlopen in de achterliggende wijk Presikhaaf. In de heemtuin levert het unieke biotopen voor planten en dieren op: er is snelstromend beekwater, een beekpoel met vrijwel stilstaand water, een rietmoeras met opgestuwd water, een uiterwaarde met wisselende waterstanden, watervalletjes. In en bij het water krioelt het van het leven: waterplanten, oeverplanten, moerasplanten, amfibieën, allerlei waterdieren, insecten, enz.

De beek in de heemtuin is de eerste beek in Arnhem, die destijds boven de grond is gehaald; een historische bijzonderheid om achteraf trots op te zijn. Er volgden later namelijk meer beken. Het laatste beken-project in dat kader is de Jansbeek, die nu door de binnenstad stroomt!

Er is altijd wel wat te zien en te beleven in de heemtuin aan Ruitenberglaan 4, die onderhouden wordt door het Natuurcentrum. Deze excursie met natuurgidsen van IVN Arnhem is een extra bijzondere beleving. Ze staan 14 juli om 14.00 uur klaar voor dit gratis tochtje dat ongeveer anderhalf uur duurt.

Ben je benieuwd naar andere activiteiten van IVN natuureducatie Arnhem, kijk dan op ivn.nl/afdeling/arnhem.

foto's: Maria Pompe

Datum: 
zondag, 14 juli, 2019 - 14:00 tot 15:30

Locatie

Volg ons op

Contact

Vredenburg.info is een wijkwebsite van de wijk Vredenburg in Arnhem-Zuid. De website is eigendom van de Stichting Bewoners Vredenburg.

Bewonersoverleg Vredenburg
p/a Wijkcentrum Vredenburcht, Slochterenweg 29

Redactieadres:
Email: wijkvredenburg@gmail.com

Klachten voor de gemeente?

Heeft u klachten of 
meldingen voor de gemeente: 
bel 0800-1809 
(locaal tarief) 
of via de website

Wijkagenda

12-09-2020, 10-10-2020, 14-11-2020, 12-12-2020 Bingo Vredenburg in 2020
03-10-2020, 04-10-2020 UITSTEL Focus á Locus
03-10-2020, 04-10-2020 UITSTEL Focus á Locus

Wijkkrant

De wijkkrant Vredenburg-Holthuizen is de wijkkrant van en voor de wijken Vredenburg en Holthuizen. Op de colofonpagina vindt u de verschijningsdata.
Kopij en informatie kunt u sturen naar
wijkkrantvrehoek@hotmail.com