Programma van de Historische Herberg op 12 april 2019.

Toegang gratis

Molenplaats Sonsbeek
Zypendaalseweg 24a
6814CL ARNHEM
026 4450660
www.molenplaatssonsbeek.nl
www.historischeherberg.nl

Ronald Bos, Riolering in Arnhem, van beerput tot energiefabriek

Op dit moment wordt één van de oudste openbare bouwwerken van Arnhem opgeknapt: het moerriool onder het Willemsplein. Het moerriool is één van de belangrijkste slagaders in het Arnhemse rioolstelsel. Maar waarom een riool en zo groot en waarom ligt het daar aan de rand van het centrum? In een presentatie van Ronald Bos, adviseur Omgevingskwaliteit en Klimaatadaptatie van de gemeente Arnhem, gaat het over de geschiedenis van het Arnhemse rioolstelsel: van de oude beerput en cholera tot aan een hoog efficiënt transportsysteem en een duurzame energiefabriek.

 

Armeno Alberts, directeur, het verhaal van De Helling

De Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij (ASM) was in haar gloriedagen een van de belangrijkste industriële bedrijven in Arnhem. Bij de sluiting in 1978 raakten honderden medewerkers werkloos. Met name voor de oudere werknemers was dat een ramp. Enkele creatievelingen bedachten een oplossing. Met de machines voor metaal- en houtbewerking uit de failliet boedel van de ASM werd De Helling ingericht, een hobbywerkplaats waar maatschappelijke projecten worden uitgevoerd die ten goede komen aan de Arnhemse gemeenschap. Directeur Armeno Alberts komt vertellen over de geschiedenis van De Helling, een werkplaats die ook nu nog een belangrijke sociale functie heeft in de stad.

 

René Maassen, Zoeaven uit Arnhem en Elden en hun strijd voor de Kerkelijke Staat

Momenteel lijkt de strijd in Syrië tegen Islamitische Staat gestreden. jonge mannen ten strijde. Hoe verging het hen in het verre Italië? Hoe was hun terugkomst in Nederland In de landelijke en regionale media verschijnen regelmatig artikelen over Nederlandse en Arnhemse Syrië-gangers, en hun eventuele terugkeer naar Nederland. Is dit uniek voor Nederland, of hebben zich eerder vergelijkbare situaties voorgedaan? Al gauw gaan de gedachten naar de pauselijke zoeaven, katholieke vrijwilligers, die van 1861 tot 1870 naar Italië trokken om te strijden voor het behoud van de Kerkelijke Staat. Uit Arnhem en Elden trokken ongeveer 45? René Maassen vertelt er alles over.