Rijnstate Arnhem controleert patiënten en bezoekers bij de hoofdingang op klachten van het coronavirus

Vanaf woensdag 29 april controleert Rijnstate Arnhem patiënten, begeleiders en bezoekers bij de hoofdingang of ze klachten hebben die te maken kunnen hebben met het coronavirus. Als het nodig is, krijgt de patiënt een mondneusmasker op voordat hij het ziekenhuis binnengaat. Begeleiders mogen alleen mee naar binnen als dat echt nodig is en geen klachten hebben. Hierdoor proberen we onze patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen en de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen.

Voor de hoofdingang van Rijnstate Arnhem staat vanaf morgen een Controlepunt. Als patiënten, begeleiders en bezoekers naar het ziekenhuis komen, moeten zij eerst naar het Controlepunt. Hier worden vragen gesteld over eventuele klachten. Als blijkt dat er klachten zijn die te maken kunnen hebben met het coronavirus, krijgt de patiënt een mondneusmasker. Dit masker dragen de patiënten zolang zij in het ziekenhuis zijn. Bezoekers en begeleiders met klachten mogen niet naar binnen. Bij de ingang staat ook een desinfectiemiddel met het vriendelijke verzoek om de handen hiermee te ontsmetten bij het binnenkomen en verlaten van het ziekenhuis.

Bevestigingsmail aan patiënt en toegangskaart

Om goed voorbereid te zijn op de patiëntenstroom belt de polikliniek van Rijnstate de patiënt met een afspraak een dag van tevoren om te vragen naar klachten die te maken kunnen hebben met het coronavirus. Bij patiënten met een afspraak voor een operatie is dit 48 uur van tevoren. Dat is ongewijzigd.

Nieuw is dat patiënten een bevestiging van het telefoongesprek per e-mail ontvangen. Voordat patiënten het ziekenhuis in gaan, moeten zij met deze e-mail (geprint of via de mobiel) eerst naar het Controlepunt. Hier krijgen patiënten, die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, een mondneusmasker uitgereikt samen met een oranje toegangskaart. Patiënten die geen klachten hebben, krijgen een groene toegangskaart. Patiënten laten vervolgens de toegangskaart zien aan de beveiliger bij de hoofdingang van het ziekenhuis en ontsmetten de handen met desinfectiemiddel.

Iedereen zonder bevestigingsmail, wordt bij het Controlepunt eerst gevraagd naar mogelijke klachten. Hierbij willen we benadrukken om alleen naar het ziekenhuis te komen als dat echt nodig is.

Maatregelen in het ziekenhuis

De meeste afspraken op de polikliniek vinden telefonisch of via een videoconsult plaats of worden uitgesteld. Zo beperken we de toestroom van patiënten naar ons ziekenhuis. Alleen als er een hele belangrijke reden is, beoordeelt de arts of de afspraak doorgaat.

Binnen het ziekenhuis vragen wij om patiënten, begeleiders en bezoekers zich te houden aan een aantal maatregelen. Hiermee proberen we onze patiënten, bezoekers en medewerkers te beschermen en de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen.

  • Patiënten, begeleiders en bezoekers gaan eerst naar het Controlepunt, voordat zij het ziekenhuis binnen gaan;
  • De toegangskaart aan de beveiliging tonen bij het binnengaan van het ziekenhuis;
  • Patiënten die een mondneusmasker uitgereikt krijgen, houden dit masker op zolang zij in het ziekenhuis zijn. Tenzij het voor het onderzoek nodig is om deze even af te doen (de zorgmedewerker draagt in dat geval een mondneusmasker);
  • Ontsmetten van handen met desinfectiemiddel bij binnenkomst;
  • 1,5 meter afstand houden van andere mensen;
  • Geen handen schudden;
  • Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog;
  • Er mogen maximaal 2 personen tegelijk in de lift;
  • Bij het verlaten van het ziekenhuis de toegangskaart en het mondneusmasker weggooien in de daarvoor bestemde afvalbakken;
  • Ontsmetten van handen met desinfectiemiddel bij het verlaten van het ziekenhuis.

Kom (zoveel mogelijk) alleen naar het ziekenhuis

Doordat Rijnstate in het ziekenhuis maatregelen heeft genomen om 1,5 meter afstand te houden, is er minder ruimte beschikbaar, bijvoorbeeld in de wachtkamers. We vragen de patiënt daarom zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen. Is het echt nodig dat er iemand mee naar binnen gaat, dan mag dit alleen als de begeleider geen klachten heeft. Ook de begeleider moet eerst langs het Controlepunt om de vragen over eventuele klachten te beantwoorden.

CT-scan en foto's van skelet, longen of buik alleen mogelijk op afspraak

Om te zorgen dat het mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, nemen we ook op de afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde extra maatregelen. Daardoor is het op dit moment niet mogelijk om op inloop een CT-scan of foto's van uw skelet, longen of buik te laten maken. Heeft u een verwijzing voor een CT-scan of foto van uw skelet longen of buik? Maak dan een afspraak door te bellen naar 088 - 005 7795.

Andere locaties

Na de eerste ervaringen in Rijnstate Arnhem worden ook centrale controlepunten ingericht in Velp, Zevenaar en Arnhem-Zuid. Tot die tijd worden ook hier patiënten met een afspraak een dag van te voren gebeld en gevraagd naar klachten die te maken kunnen hebben met het coronavirus. Patiënten die mogelijk besmet blijken te zijn met het coronavirus moeten een mondneusmasker ophalen bij de receptie.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.rijnstate.nl