Rol wijkverpleegkundige in nieuw zorgstelsel groter!

Directeur Thuiszorg Groot Gelre: “Thuis gezond oud worden kan heel goed!”
Directeur Thuiszorg Groot Gelre Karin Reesing (50) ziet in de huidige veranderingen van de zorg veel kansen. Alle veranderingen gaan erg snel, voor sommigen zelfs te snel. “Ik kijk op voorhand helemaal niet negatief naar de veranderingen in de zorg. Natuurlijk zien wij dat sommige cliënten er op achteruit gaan. Waar we voortaan veel meer stil bij moeten staan bij wat een cliënt wél nog zelf kan in plaats van meteen alle zorg over te nemen. We noemen dat de cliënt in zijn eigen kracht zetten. Zij moeten de hulp krijgen die ze echt nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.” Reesing is verantwoordelijk voor een grote Arnhemse thuiszorgorganisatie met ongeveer 650 medewerkers en 3.000 cliënten. Ze is haar carrière begonnen als verpleegkundige en kent de praktijk van de zorg als geen ander. 

Wijkverpleegkundige neemt de touwtjes in handen.
Een positieve verandering in de zorg sinds 1 januari is de grotere verantwoordelijkheid van de wijkverpleegkundigen. Zij zijn net als vroeger weer een spin in het web tussen cliënt, familie, mantelzorgers, gemeente, huisarts, apotheek, fysiotherapeut, ziekenhuis en andere zogenoemde eerstelijnszorginstellingen. “Onze wijkverpleegkundigen zijn getraind om indicaties voor specifieke zorg te stellen. Daar komt gelukkig geen indicatieorgaan meer aan te pas, dat op grote afstand staat. Onze wijkverpleegkundigen kennen hun cliënten door en door en er is over en weer veel vertrouwen”, aldus Reesing. Zij ziet er nu een veel intensievere samenwerking tussen alle zorgpartijen dan vroeger. Dat vindt zij een absolute vooruitgang. “Onze wijkverpleegkundigen kijken samen met de cliënt naar de echte zorgvraag. Ik noem dat de vraag achter de vraag.“ Als voorbeeld geeft ze eenzame ouderen. Die krijgen soms lichamelijke klachten die niet zo zeer om bepaalde zorg vragen, maar eerder om hulp bij het vinden van contacten buiten de deur. “Wijs ze op het bestaan van mogelijkheden, zoals een wijkvereniging, bingoavonden, of andere sociale activiteiten voor senioren.”   

Wijkteams.
In Arnhem zijn vier wijkteams in Noord en vier wijkteams in Zuid actief. In die teams zitten mensen van de zogeheten eerstelijnszorg. Mensen die hulp nodig hebben kunnen altijd bij die wijkteams terecht. Dat hoeft lang niet altijd een zorgvraag te zijn. Als dat wel zo is komt er een wijkverpleegkundigen in beeld.

Karin Reesing: “Vroeger konden mensen nog wel eens tussen wal en schip vallen. Ouderen met financiële problemen wisten bijvoorbeeld niet of ze naar het Maatschappelijk Werk moesten of naar Welzijn Ouderen. Nu kunnen is er één aanspreekpunt, namelijk het wijkteam in hun buurt. Een ander voorbeeld zijn de zogeheten zorgmijders. Dat zijn mensen die wel hulp nodig hebben, maar daar om uiteenlopende redenen niet om vragen. Onze wijkverpleegkundigen en de mensen van het wijkteam hebben samen zo’n groot netwerk dat zorgmijders veel sneller in beeld komen dan vroeger.” Naast de reguliere zorg biedt Thuiszorg Groot Gelre ook particuliere zorg. De cliënt kan deze zelf inkopen als hij/zij geen indicatie heeft. Of als aanvulling op de reguliere zorg als hij/zij onvoldoende indicatie heeft. 

Thuiszorg Groot Gelre.
Thuiszorg Groot Gelre is een eigentijdse organisatie in de groei. Het aantal cliënten groeit gestaag. Daarom is zij op zoek naar nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden. Zij biedt een groot aantal diensten aan, waaronder hulp bij het huishouden, verzorging, (specialistische) verpleging, begeleiding, 24-uurszorg, nachtzorg en seniorendiensten. Naast de zorg achter de voordeur biedt Thuiszorg Groot Gelre ook zorg op afstand. In een deel van het werkgebied kunnen cliënten gebruik maken van de zorg van de wijkverpleegkundige via een beeldscherm. Met een Ipad maakt de cliënt contact met de ervaren wijkverpleegkundige op het moment dat de cliënt het nodig heeft om zo de regie bij de cliënt te behouden.

Mocht alle zorg van Thuiszorg Groot Gelre toch niet toereikend zijn om zelfstandig thuis te blijven wonen dan kan er laagdrempelig gebruik gemaakt worden van de faciliteiten van de DrieGastHuizen Groep, waartoe Thuiszorg Groot Gelre behoort.