Erik Vos en Marko van der Vegt ontwikkelen bijzondere looproute.
Anders kijken naar de Slag om Arnhem… door te luisteren'. Dat is de gedachte achter een bijzondere looproute die Erik Vos van Het Lab en Marko van der Vegt van Zaai gezamenlijk gaan ontwikkelen in opdracht van de gemeente Arnhem. Bezoekers die de app met 'soundscapes' downloaden op hun telefoon, horen al wandelend een verteller die kort en aansprekend vertelt over de gebeurtenissen tijdens de Slag om Arnhem. De bezoeker kan kiezen uit drie verschillende perspectieven: een verhaal vanuit de jeugd, een verhaal vanuit een militair of een verhaal door de ogen inwoner van Arnhem. Deze verschillende invalshoeken maken de wandeling tevens tot een sociale beleving. Je kunt wat je hebt gehoord met elkaar delen.
De route volgt de bestaande Freedomtrail, maar kan gemakkelijk worden ingekort. De app werkt op basis van GPS-signalen en speelt daarom automatisch het goede verhaal op de juiste plek af. De route bevat verhalen die nog niet eerder zijn gedeeld, zoals bijvoorbeeld over de Koch-bunkers en verhalen uit het dagboek van Felix Valk (zoon van beeldend kunstenaar en docent Hendrik Valk, schrijver van het dagboek ‘scholier in oorlogstijd’). Het ontwikkelen van de nieuwe wandelroute, past heel goed binnen de vele inspanningen om de regio op dit onderwerp te versterken.
Prijsvraag
In februari van dit jaar schreef de gemeente Arnhem een prijsvraag uit voor een bijzondere wandelroute van Station Arnhem Centraal naar het nieuwe paviljoen Airborne at the Bridge. Uit de ruim 20 inzendingen werd het idee van de 'verhalen-app' verkozen tot beste idee. De jury was bijzonder enthousiast over de inzending van Het Lab + Zaai. De inzending werd beoordeeld als zeer compleet en geschikt voor verschillende doelgroepen. De verhalen worden op een meeslepende wijze verteld en voegen daarmee echt iets toe aan het beleefbaar maken van deze geschiedenis van Arnhem.
Wethouder Elfrink, cultuur en erfgoed: "het is belangrijk dat het verhaal van de Slag om Arnhem op veel verschillende manieren verteld wordt en beleefd kan worden. Deze route voegt op een toegangkelijke manier nieuwe informatie toe en leidt bezoekers op een interessante manier richting Airborne at the Bridge."
De app wordt de komende maanden verder ontwikkeld. Het team bestaat uit Erik Vos (Het Lab ontwerp + advies), Marko van der Vegt (Zaai - marketing en communicatie), Leo van Midden (Defensie, militair deskundige en auteur '44-'45), Dirk Hoekendijk (luitenant kolonel b.d. en gids) Richard Derks (tekstschrijver) en Rien Valk (Stug Videoproducties). Naar verwachting is de app in het najaar voor iedereen te downloaden.
Informatie: persvoorlichting gemeente Arnhem, 026 3774848.