Verslag Werkgroep Groen Vredenburg


Overleg werkgroep Groen Vredenburg en Jiska Brouwer,  dienst stadsbeheer gemeente Arnhem dd 1 december 2014.
De werkgroep heeft een inventarisatie gemaakt van alle speeltuinen in Vredenburg. Er is gekeken naar uitdaging van de speelplek, staat van het onderhoud en uitstraling van de plek.

  • De vraag is of Vredenburg in zijn geheel wat natuurlijkere uitstraling kan krijgen door bijv. vriendelijkere vormen, natuurlijke paadjes, andere beplanting?
    De gemeente geeft aan geen vernieuwingsplannen te hebben in de wijken van Arnhem. Wat zij wel kunnen doen is,  als er draagvlak is van omwonenden, om natuurlijke materialen te leveren zoals; boomstammen , grote speelse keien, materialen regelen, of een keer een shovel laten komen. Er is geen budget voor nieuwe- of vernieuwen van grote speeltoestellen.
    Ook in de openbare ruimten zoals perkjes, rondom stoeptegels etc. geldt sinds een tijd een beleid dat er 50% onkruid mag zijn. Het niveau van het  zwerfvuil gaat van A ( is schoon) tot D (is vervuild) en mag in heel Arnhem nu op C. niveau zijn. Dit houdt in dat er meer bij de burgers komt te liggen qua initiatieven van het adopteren van prullenbakken, zwerfvuil ruimen, tot het herinrichten van boomspiegels, geveltuintjes en bloemenperkjes.

Adopteren grond of prullenbakken.

  • Als er een stukje openbare grond wordt geadopteerd dan maakt de gemeente met de wijkbewoners een aantal afspraken. De grond blijft altijd eigendom van de gemeente. De wijkbewoners beplanten het en verzorgen het. Het wordt niet meegenomen in de onderhoudsrondes van de gemeente . 
    Om deze initiatieven in wijken te laten plaatsvinden heb je dagen als; Burendag, NL-doet, Nederland Schoon etc.
    Geveltuinen mogen aangelegd worden, hier geldt een regel voor dat anderhalve stoeptegel verwijderd mag worden en hierin kan je een hedera ,heg of wilde wingerd planten. Wel even afstemmen met de gemeente.
    Voor het adopteren van prullenbakken geldt het volgende: er worden geen prullenbakken bij geplaatst mits de bewoners deze  adopteert, je krijgt een sleutel om hem zelf te legen en er komt een sticker op dat deze prullenbak in het beheer van de bewoners is.
  • Jiska adviseert om 2 a 3 concrete plekken in de wijk uit te  zoeken en hier met omwonenden een plan voor te maken. Hierin kan de gemeente mee denken en evt. wat materialen leveren. Draagvlak is belangrijk. Groen advies kan bijv. ook bij hovenier Bas Roodbergen worden ingewonnen. Hij wordt in meerdere wijken ingehuurd om samen met wijkbewoners projecten te realiseren.
  • Er is ook gesproken om het trottoir voor de winkel van AH ect wat aantrekkelijker te maken door middel van plantenbakken en hangingbaskets. De gemeente speelt hierin geen rol dus zal er een inventarisatie gemaakt worden met de winkeliers of zij misschien interesse hebben hier aan mee te willen werken.

Mocht iemand belangstelling hebben in bovengenoemde activiteiten dan kun je contact opnemen met opbouwwerker Sanne van der Werff s.vdwerff@rijnstad.nl / 06-21131587,

Namens Werkgroep Groen Vredenburg,  Els, Herman, Alice en Erik.