Volgend jaar ook een volkstuin?

Altijd al eens willen proberen of een moestuin iets voor jou is? Voor komend seizoen hebben we op ons complex aan de Nel Klaassenstraat (tegenover Stadsboerderij De Korenmaat) vanaf nu een aantal tuinen vrij voor nieuwe huurders. Dus lijkt het je leuk om komend jaar ook je eigen groente, fruit en/of bloemen te kweken, laat het dan weten op tuinmaat@gmail.nl. Je ontvangt dan snel alle informatie over het lidmaatschap van onze gezellige vereniging.

 

Oogst

Het was ook dit jaar weer heerlijk om tijdens al het thuiswerken er regelmatig even tussenuit te kunnen. Om te wroeten in de aarde, om te zaaien en te poten. En om slakken te vangen, want die waren er dit jaar in overvloed vanwege de vele regen. We hebben weer een mooie oogst binnengehaald, zeker in de tweede helft van de zomer: boontjes, rode kolen, groene kolen, broccoli, courgettes, allerlei soorten sla, prachtige koolrabi’s en venkel, aardbeien, bessen en ga zo maar door. Artisjokken, pepers, waterkers en bloemen.

Doordat de vruchtbare kleigrond in de afgelopen zeven jaren al mooi bewerkt en rul geworden is, kan de oogst overvloedig zijn als het weer een beetje meewerkt.

 

Gezellig

Het hebben van een moestuin is niet alleen gezond maar ook erg gezellig. Ervaren tuinders geven tips aan nieuwe tuinders en wie wil kan een praatje met andere tuinders maken. Vier keer per jaar hebben we als vereniging gezamenlijke opruim- en Tuinmaatjesdagen en steken we met z’n allen de handen uit de mouwen om ook de gemeenschappelijke paden en de picknickplek weer toonbaar te maken. Lekker in de buitenlucht, met koffie/thee en wat lekkers er bij.

 

Toekomstplannen

Vorig jaar dachten we dat in 2021 duidelijk zou worden of en wanneer we naar onze nieuwe plek zouden gaan verhuizen. Er is inmiddels wel een ontwerpbestemmingsplan voor Gaardenhage ter inzage gelegd. Daarin is voor De Tuinmaat een nieuwe plek gepland aan de Huissensedijk, tussen het Zeegbos en het fietspad langs woongemeenschap Arneco. Pas begin volgend jaar zal de gemeenteraad daar een besluit over nemen. In 2022 blijven we daarom dus nog op de huidige locatie moestuinieren.

 

Biologische tuinvereniging De Tuinmaat