Werken aan een dementievriendelijk Arnhem

Veel mensen krijgen te maken met dementie. Dat is niet alleen moeilijk voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Gemeente Arnhem werkt daarom de komende jaren aan een dementievriendelijke stad. Waarin mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen doen en inwoners de signalen van dementie herkennen.

Samen helpen we daarmee veel Arnhemmers, zoals bijvoorbeeld Fransina Meerbeek en haar man. De man van Fransina Meerbeek heeft dementie.10 jaar geleden herkende zij zelf de signalen. “Ik merkte dat het gedrag van Dik veranderde als hij weleens een wijntje of biertje dronk. Ook viel me op dat hij steeds minder kon onthouden. Later was autorijden niet meer veilig. Fietsen kon hij ook niet meer nadat hij een keer flink was gevallen met de e-bike. Gelukkig kon ik hem ervan overtuigen dat het niet goed zat in zijn hoofd en deed hij de dementietest bij de huisarts. Bijna alle vragen van de twee testen beantwoordde hij fout. Hij wist zelfs niet meer de naam van de wijk waarin hij woonde.”

“Toen we werden doorverwezen naar de geriater voor onder andere een scan, werd dementie bij hem vastgesteld. Ondanks dat Dik alles ontkent, werkte hij volledig mee. Tot nu toe gaat alles nog goed. Ik hoef hem niet te helpen met douchen en aankleden. Hij toont ook geen 'wegloopgedrag' wat je weleens vaker ziet bij demente ouderen. Wel is hij vaak onrustig, dan wil hij naar de terrasjes, ergens koffie drinken of een broodje eten.”

Fransina geniet nog van alle kleine dingen. “Ik scrabbel bewust veel met hem om te kijken of hij dat nog kan. Af en toe haalt hij alleen boodschappen bij de supermarkt. Dan geef ik hem een briefje mee. En soms komt hij terug met een taart, want die was in de aanbieding zegt ie dan. Zolang we nog samen zijn blijf ik dik tevreden met Dik.”

Leer ook dementie herkennen Fransina Meerbeek herkende de signalen van dementie bij haar echtgenoot. Maar dat geldt niet voor iedereen. Weet u bijvoorbeeld wat de signalen bij dementie zijn? En hoe u iemand met dementie een helpende hand toesteekt? Om Arnhemmers hierbij te helpen biedt gemeente Arnhem samen met het Netwerk Dementie Arnhem en Omstreken trainingen aan voor inwoners die meer willen leren over hoe je iemand met dementie herkent en helpt. Volg de gratis training Bouwt u ook mee aan een dementievriendelijk Arnhem? U kunt u gratis inschrijven voor de training ‘Samen Dementievriendelijk’. Ga naar ndao.nl voor meer informatie en de beschikbare data.