NK Tegelwippen 2022: Arnhem weer nummer 1 van Gelderland

NK Tegelwippen 2022: Arnhem weer nummer 1 van Gelderland

In deze editie van het NK Tegelwippen gingen maar liefst 135 gemeenten de strijd aan: wie wipt de meeste tegels voor meer groen? De absolute winnaar bleek Den Haag, waar meer dan 300.000 tegels werden gewipt. In Arnhem werden ruim 105.000 tegels gewipt, wat qua oppervlakte gelijk staat aan de vertrekhal van Arnhem Centraal. Hiermee werd Arnhem net als vorig jaar de nummer 1 van Gelderland en werd directe tegenstander Nijmegen ruimschoots verslagen.

Iedereen wipt mee

Er zijn tegels gewipt in tuinen, in de openbare ruimte maar  ook op schoolpleinen. Door zowel kleine particuliere projecten als grote gemeenteprojecten is de stad een stuk groener, mooier en leefbaarder geworden. Zo werd een bewoner van Arnhem-Noord ‘Wipper van de maand’ nadat hij zijn voortuin vergroende.  Maar zijn ook grote plantvakken in de openbare ruimte aangelegd, bijvoorbeeld bij het Willemsplein, op de Steenstraat en bij winkelcentrum Rijkerswoerd. Er waren ook veel buurtinitiatieven waaronder de geveltuinacties in Klarendal. En in onder andere Malburgen werd  door woningbouwcorporaties in samenwerking met bewoners gewerkt aan het vergroenen van de straat.

Aan alle tegelwippers: bedankt voor het groener maken van de stad! Zonder alle hulp was het niet gelukt om meer dan 105.000 tegels te wippen. Samen hebben alle Arnhemse wippers ervoor gezorgd dat er 8,1 miljoen liter regenwater de grond in kan zakken (en niet afgevoerd hoeft te worden via het riool).

 

Tegelophaalservice groot succes

Het platform Arnhem Klimaatbestendig heeft samen met gemeente Arnhem en diverse aannemers verschillende malen een gratis Tegelophaalservice georganiseerd. Zo maakten we het Arnhemmers makkelijker om hun tuin te ontharden en vergroenen. Deze service werd erg gewaardeerd. Hierbij zijn in totaal meer dan 32.500 tegels opgehaald. Ook de momenten waarop gratis planten werden weggegeven – al dan niet in ruil voor tuintegels – sloegen erg aan. Arnhem is door al dat nieuwe groen niet alleen klimaatbestendiger en biodiverser geworden, maar heeft er ook voor gezorgd dat buurtgenoten met elkaar aan de slag gingen.

Arnhem is klaar voor de volgende editie van het NK Tegelwippen. Hopelijk worden er dan nóg meer tegels gewipt. Daarnaast is het uiteraard de ambitie om niet alleen de nummer 1 van Gelderland te worden, maar van heel Nederland. Voor wie nu al aan de slag wil met het groener maken van zij/haar leefomgeving kan voor inspiratie terecht op de website www.arnhemklimaatbestendig.nl

Meer weten over het NK Tegelwippen? Ga dan naar www.nktegelwippen.nl. Bezoek voor meer informatie over Arnhemse tegelwipprojecten de sociale media kanalen van Arnhem Klimaatbestendig.