Tuin vergroenen? Tuintegels worden gratis opgehaald

Vorig jaar won Arnhem het NK Tegelwippen Er werden meer dan 460.000 tegels vervangen door planten en bomen. Dit draagt bij aan een prettiger leefklimaat. Ook dit jaar doet Arnhem mee met het NK Tegelwippen om zo veel mogelijk tegels te vervangen door planten en bomen. Om Arnhemmers te helpen met tegelwippen en vergroenen is er dit jaar vier keer een gratis Tegelophaalservice.

 

Aanmelding gestart

De eerste ophaalronde is op maandag 17 juni. Aanmelden kan tot woensdag 12 juni via www.tegelophaalservice.nl. Om in aanmerking te komen moet er minimaal 2 m2 aan tegels vervangen worden door groen. Wil je tegels wippen maar kom je niet aan 2 m2? Denk er dan ook eens aan om samen met je buren of straatgenoten tegels aan te melden. Op 2 september, 7 en 28 oktober zijn de andere ophaalrondes. Op www.tegelophaalservice.nl meld je je aan en vind je meer informatie.

 

Vergroenen voor een beter klimaat

Tuintegels wippen en groen terugplanten is in veel gevallen een goed idee. Het regenwater kan beter de grond in zakken, het is goed voor de biodiversiteit en meer groen biedt verkoeling op hete dagen . Stenen en tegels houden warmte vast. Een tuin met tegels kan wel tien graden warmer zijn dan een tuin met bijvoorbeeld veel gras en bloemen. Op een warme dag is de tuin dan geen fijne plek om te verblijven. Hoe meer groen, hoe koeler de tuin blijft. Maar ook een geveltuintje is al een goede stap om Arnhem klimaatbestendiger te maken.

 

In sommige wijken van Arnhem (met name Sint Marten, Spijkerkwartier en het Arnhemse Broek) is echter sprake van bodemverontreiniging met lood, ook in tuinen. Is er bodemverontreiniging en wil je graag tegelwippen? In de meeste gevallen levert het beplanten van deze grond geen problemen op, behalve als je eetbaar groen wil terugplanten. Kijk op www.arnhemklimaatbestendig.nl/bodem of er in jouw tuin sprake is van bodemverontreiniging en wat je wel of beter niet kan planten.

Kijk voor meer informatie op www.arnhemklimaatbestendig.nl.

tegels wippen